La resposta és ben senzilla: sí, es pot. És el que entenem com a tractament de la malposició fetal.
De cara al part vaginal, en condicions òptimes el nadó s’orienta de forma natural de cap per avall, és el que es coneix com a posició cefàlica.
En alguns casos es dóna el cas que el fetus es col·loca de manera diferent, fet que dificulta la seva sortida natural i comporta complicacions en el part. És en aquest punt on cal intervenir.
Hi ha diferents tipus de malposició; el tractament amb acupuntura se centra en la presentació podàlica, o el que coneixem com que “el nadó ve de natges”.
Entre les setmanes 29 i 32 de l’embaràs, aproximadament un 15% dels nadons es troben en posició podàlica (de natges). Només un 3-4% continua en aquesta posició fins al part. De totes maneres, com més temps es mantingui aquesta posició, menys probabilitat existeix que el fetus es giri per si mateix.
En la majoria de casos no existeix una raó òbvia de la posició de natges, però les causes poden ser múltiples i no cal alarmar-se. El diagnòstic de la malposició es realitza en els controls rutinaris ecogràfics i ginecològics.
Alguns obstetres consideraran realitzar la Versió Cefàlica Externa (VCE), que és un manipulació manual en l’abdomen de la mare fins a aconseguir el gir desitjat. No tots els metges consideren aquesta tècnica, ja que existeixen certs riscos.
Avui en dia, el procediment habitual si es manté la malposició a les 38 setmanes és realitzar cesària.
La visita amb l’acupuntor pot iniciar-se en qualsevol moment a partir de la setmana 32 i com a màxim fins a la 38.
Atès que la presentació podàlica té riscos en el moment del part, no és sorprenent que s’opti per buscar ajuda en l’acupuntura com a recurs abans de recórrer a una cesària. De totes maneres, s’ha de seguir un codi estricte per garantir la seguretat del procés i treballar en tot moment en coordinació amb els especialistes que acompanyen l’embarassada en el procés.
En el tractament amb acupuntura l’experiència demostra gran èxit entre les setmanes 32 i 35, tot i que el tractament es pot realitzar fins a les 38 setmanes.
Es tracta d’una combinació de tècniques entre acupuntura i moxibustió. La moxibustió és una manera d’estimular punts d’acupuntura amb calor. La tècnica emplea un cigar de moxa, que es tracta d’una planta coneguda com Artemisa Vulgaris premsada.
El cigar s’encén i s’acosta intermitentment al punt d’acupuntura V67 (situat en el dit petit del peu) aportant calor i evidentment sense arribar a cremar.
Junt amb el tractament acupuntural, s’estimula la producció de certes hormones maternals (estrògens placentaris i prostaglandines), que afavoreixen la contracció de revestiment de l’úter, que alhora estimula l’activitat fetal.
Durant el tractament, per norma general l’embarassada nota que el fetus es mou. L’objectiu desitjat és que el fetus acabi girant per si mateix, fet que caldrà contrastar amb la llevadora, ginecòleg/a, etc. Si es donés el cas, s’aturaria el tractament amb èxit.
La visita amb l’acupuntor pot iniciar-se en qualsevol moment a partir de la setmana 32 i com a màxim fins a la 38. Evidentment, com abans s’inicia el tractament, més probabilitat d’èxit existeix.
Per norma general, les consultes es realitzen un cop per setmana on, després del tractament, l’embarassada s’endurà cigars de moxa per complementar el tractament a casa en un senzill exercici diari de 15 minuts.
Com a precaució, existeixen alguns casos en què no s’aconsella el tractament, com és en el cas de bessons, prèvia cesària per posició podàlica, hipertensió arterial severa, Rh negatiu, i en cas de pèrdues durant l’embaràs caldrà prendre especial cura. En qualsevol d’aquests casos la coordinació amb el personal mèdic és crucial.
La diferent recerca sobre aquest tractament mostra un alt percentatge d’èxit (80-85% dels casos) i, tot i que el part per cesària està molt avançat i comptem amb grans recursos i professionals per realitzar-lo, certament val la pena intentar abans recórrer a aquesta tècnica natural i relaxada amb l’objectiu de procurar un part vaginal.
Ruben Garcia i Villalta
Acupuntor a Accura
Llicenciat en farmàcia, núm. col·l. 16759 COFB
Graduat en acupuntura. Practitioner’s Register 11207-1991